Hormon serotonin doseže povišene vrednosti, dok se hormon melatonin smanjuje što iziskuje popriličnu količinu energije i tako nas, dok se ti hormoni ne uravnoteže, čine umornima i nemotivisanima.
Takođe, zbog povišenih temperatura, žile se šire, a krvni pritisak pada. Srećom, adaptacija tela na navedene uslove ne traje dugo, a postoje brojni načini pomoću kojih taj postupak možemo još i više ubrzati odnosno, pomoći telu da se uspešno bori sa promenama, kako bismo se osećali odmorno i dobro.
Optimalan unos tečnosti, različite aktivnosti tokom dana, dovoljno sna, rano buđenje, tuširanje naizmenično toplom i hladnom vodom i različite metode relaksacije, postupci su koji će doprineti boljem osećaju. Posebnu prednost bi trebalo dati uravnoteženoj i zdravoj ishrani, sačinjenoj od puno svežeg voća i povrća i više manjih obroka tokom dan kako ne bismo preopteretili organizam i kako bismo imali puno energije.
S obzirom na to da telo tokom hormonalnih promena zahteva još i više vitamina i minerala, potrebno je obratiti posebnu pažnju na povećan unos proteina, kompleksnih ugljenih hidrata, odnosno zdravih masnoća kako bismo iz njih izvukli što više hranljivih stvari i tako pomogli telu da se lakše nosi s umorom i stresom.
Iz tog razloga predstavljamo vam 3 ukusna, lagana i uravnotežena obroka, bogata voćem i povrćem, kojima ćete podići nivo energije i pobediti prolećni umor.
Smoothie za dobro jutro
Sastojci:
- 300 ml kokosove vode
- 1 banana
- 100g borovnica
- 1 šaka spanaća
- 1 kašika putera od badema
- Sok od pola limuna
Priprema:
Sve sastojke redom ubacujte u blender, dodajte kockicu leda i uživajte u osvežavajućem napitku.
Salata od kruške, oraha i feta sira
Sastojci:
- Sveža mešana salata
- 2 kruške, oljuštene i tanko naseckane
- 1/4 šoljice tostiranih oraha
- 1/2 šoljice feta sira narezanog na kockice
- 2 kašike sirćeta
- 3 kašike maslinovog ulja
- Sveža paprika
Priprema:
Zagrejte rernu na 170 stepeni. Orahe raširite po plehu, na papir za pečenje. Pecite 10-12 minuta, pazeći da ne zagore.
Salatu operite, očistite i stavite u veću posudu. Dodajte kriške kruške, feta sira i tostirane orahe. Začinite sirćetom i maslinovim uljem, zatim sve zajedno dobro promešajte.
Salata od belog pasulja, peršuna i limuna sa filetima oslića
Sastojci:
- 2 konzerve belog pasulja, proceđenog
- Vezica naseckanog peršuna
- 1/2 malog crvenog luka, fino naseckanog
- Sok od limuna
- 2 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja
- 500 g fileta oslića
- So i biber, mleveni
Priprema:
Rernu zagrejte na 200 stepeni. Filete oslića odledite, malo ocedite da uklonite višak vode i složite na papir za pečenje i zalijte maslinovim uljem. Pecite ih 20-ak minuta.
Salatu od belog pasulja napravite tako što ćete pomešati sve sastojke i dodatno začiniti po želji.